Deprecated: Required parameter $form_state follows optional parameter $input in /customers/c/e/1/toneelwaanrode.be/httpd.www/modules/file/file.field.inc on line 596 Deprecated: Required parameter $form_state follows optional parameter $input in /customers/c/e/1/toneelwaanrode.be/httpd.www/sites/all/modules/multiupload_filefield_widget/multiupload_filefield_widget.field.inc on line 134 De geschiedenis | Toneelgezelschap LiDo

De geschiedenis

De geboorte van toneelgezelschap LiDo Waanrode:

Waanrode had een rijke geschiedenis wat toneel betreft. Verschillende verenigingen van ons dorp (KLJ, Fanfare, de zwemclub, enz. ...) brachten jaarlijks een toneelstuk op de planken. Als toneelliefhebber kon je in Waanrode 3 à 4 maal per jaar naar een andere voorstelling gaan kijken. Maar één voor één hielden de verschillende verenigingen het voor bekeken. Misschien had het overaanbod hier wel iets mee te maken. Met gevolg dat er eind jaren '80 begin '90 niemand nog toneel speelde.

Tot dat er in het voorjaar van 1995 drie mensen namelijk Lieve Ickx, Dony Vanthienen en Diane Mollu, tijdens het consumeren van een fris pintje, de leuke herinneringen van weleer nog eens boven haalden. Ze kwamen tot een unaniem besluit; Het is hoog tijd dat er in Waanrode terug toneel wordt gespeeld!
Al vlug waren er verschillende mensen die graag voor of achter de schermen wilde meewerken en we waren vertrokken... . Op de eerste algemene vergadering moest er natuurlijk op zoek gegaan worden naar een passende en goed klinkende naam. Er werd gekozen voor LiDo. Dit zijn de eerste letters van Lieve en Dony, de oprichters van het gezelschap, maar ook Liefde voor het Doek is een passende verklaring. In juli 1995 werd "Toneelgezelschap LiDo Waanrode" boven het doopfond gehouden en plechtig ingezegend met het nodige vocht.

Voor de eerste productie werd beroep gedaan op streekgenoot Etienne Veulemans, die de regie voor zijn rekening nam. Met het stuk "De jacht is open", deed toneelgezelschap LiDo Waanrode al meteen mee aan het provinciale toneeltornooi van Vlaams Brabant, waar ze bekroond werden met een tweede afdeling. Het was duidelijk, er was potentieel in Waanrode. Dat bleek te kloppen want later mocht LiDo twee maal een eerste afdeling ontvangen voor hetzelfde toneeltornooi. De eerste maal voor "De Zetel" en de tweede maal voor "De Caraïbische zee", beide stukken onder een regie van Raf Stabel.

We zijn nu 20 jaar verder, ondertussen is LiDo Waanrode uitgegroeid tot een volwassen toneelvereniging met 50 leden en kunnen we putten uit 17 acteurs en actrices (7H & 10D). Ook onze vertrouwde locatie, de parochiezaal van Waanrode, hebben we noodgedwongen moeten verlaten en hebben ons gesetteld in het prachtige O.C. Den Hoek in Kortenaken.

In de toekomst wil toneelgezelschap LiDo Waanrode verder groeien, zowel in onze producties maar ook als vereniging. Ook het oprichten van een jeugdafdeling staat op het verlanglijstje. Verder zijn we op zoek naar mensen die net zoals wij de toneelmicrobe te pakken hebben en graag voor of achter de schermen willen meewerken aan een tof en jong toneelgezelschap. Ben jij zo iemand twijfel dan niet en contacteer ons ( zie verder op deze site).